Veel plezier

nieuw-Een rit door oud Rotterdam » Nieuw-bekenste plekken en gebeurtenissen Crooswijk
De plaatselijke tijd in Rotterdam:

Crooswijk en de bekende plekken


Veemarkt  in Crooswijk

Verdwenen (straat)naam: Veemarkt

Deze straatnaam herinnert aan de veemarkt die hier van 1867 tot 1973 gevestigd. Tussen 1868 en 1940 lag in deze buurt een straat, die de naam Veemarktstraat droeg. Bij besluit B&W. 8 januari 1982 werd de naam ingetrokken.


Kermis op het veemarktterrein (fotoalbum)


Heineken Rotterdam Crooswijk in herinnering


Het Kantoorgebouw Heineken (ook wel "Heinekenhuis" genoemd) is een gebouw dat in 1932 gebouwd is naar ontwerp van Willem Kromhout.

In de jaren 20 werd Kromhout gevraagd een nieuw kantoorgebouw, graansiloziederij en kolentransporteur te ontwerpen op het brouwerijterrein van Heineken in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Anno 2019 is alleen het kantoorgebouw overgebleven.

Het Heinekenhuis is sinds 1996 een rijksmonument en werd in 1999 aangekocht door Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. van Heineken Nederland B.V. Architect Rob van Erk verzorgde de restauratie, renovatie en herbestemming van het kantoorgebouw. Op 18 januari 2001 werd het gebouw officieel geopend door burgemeester Ivo Opstelten.In 1873 sloten Gerard Heineken en de eigenaar van de Rotterdamse brouwerij d'Oranjeboom Willem Baartz een verbond en richtten Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij op. In 1874 namen ze hun nieuwe brouwerij in Rotterdam aan de Crooswijkse Singel in gebruik. Deze locatie ging leveren aan het zuiden van het land en zorgen voor de export. Het was een van de meest hoogstaande brouwerijen van zijn tijd. Het had een werkvloer van dertig vierkante meter. In 1883 werd de brouwerij voorzien van koelsystemen.[3] In de periode 1923-1926 werd de brouwerij vrijwel geheel herbouwd naar ontwerp van de architect Willem Kromhout. Bij de inwijding van de "Bierkathedraal"[4] was het Z.K.H. Prins Hendrik die het eerste brouwsel stortte.Jamin
In 1878 kwam Cornelis Jamin vanuit Noord-Brabant naar Rotterdam en vestigde zich als kleine zelfstandige banketbakker in de stad als toeleverancier. Kort daarna liet hij zijn producten in eigen winkels verkopen. Met succes, want in 1888 kon hij zijn Zuid-Hollandsche Stoomfabriek van Koek, Banket, Chocolade en Suikerwerken van C. Jamin tussen de Generaal van der Heydenstraat en de Hugo de Grootstraat openen. Jamin groeide sterk en de fabriek werd een aantal malen uitgebreid. De fabriek zorgde, met name voor jonge meisjes, voor veel werkgelegenheid. In 1925 had de fabriek 1.255 werknemers. In 1929 verdiende een meisje 7,50 gulden per week met een toeslag van 1,50 gulden per maand wanneer zij niet te laat kwam. Dat was in die tijd niet slecht betaald.
Snoepen van de producten was ten strengste verboden. Deed men dit en werd men betrapt, dan moest er een boete betaald worden. Bij herhaalde overtreding volgde een schorsing, of ontslag op staande voet. Voor de Tweede Wereldoorlog werden de meisjes die trouwden ontslagen.
In de oorlog werd een deel van de Jaminfabriek verwoest. Na de oorlog wilde de fabriek verder uitbreiden, maar daar was de gemeente Rotterdam op tegen. De directie van de fabriek ging niet in op het aanbod om naar de Spaansepolder te verhuizen, omdat ze op het standpunt stond dat verhuizing een grote kapitaalsverspilling inhield en vanwege de hoge kosten niet uitvoerbaar zou zijn. Dit leidde tot een groot conflict. In 1955 besluit de directie de fabriek aan de Hugo de Grootstraat af te bouwen en te vertrekken naar Oosterhout. Hiermee verdween helaas ook een groot stuk werkgelegenheid. In 1980 werden de oude fabrieksgebouwen gesloopt om plaats te maken voor woningen.