• Alles over het oude Rotterdam
  • verhalen herinneringen oude foto,s
  • tot 1960
ROTTERDAM VAN TOEN _HERINNERINGEN » Rotterdam VVV week en Koninginnen dagen Hoorspel
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Rotterdam VVV week 1934-1939

 

VVV  WEEK 1935-1936 Rotterdam

Al voor de Tweede Wereldoorlog werden er Havendagen georganiseerd om reclame te maken voor de Rotterdamse Haven. Toentertijd waren het eendaagse evenementen, die georganiseerd werden door het departement Rotterdam van de Nederlandse maatschappij voor nijverheid en handel en het bestuur der Stichting Havenbelangen. Doelgroep was niet het grote publiek, maar een verzameling vooraanstaande binnen- en buitenlandse zakenrelaties. De eerste Havendag werd gehouden op 12 september 1935 als onderdeel van de 'VVV-week'. Het programma bestond onder meer uit een boottocht door de havens, een lunch in de voormalige officierssociëteit in het Park en een thee in het Museum Boyman. Tijdens de derde Havendag in 1937 kregen de 375 gasten een lunch aangeboden in de burgerzaal van het stadhuis, waarna zij een rondvaart maakten door de haven.

Hier volgen enkele mooie oude foto,s van toen

Rotterdam fijne stad om te werken en te wonen

In de rij voor Chinese restaurants

In september 1935 staat Katendrecht in het teken van de VVV-week. Het Rotterdamse Chinatown is even een toeristische attractie waar zo’n 35.000-40.000 bezoekers op afkomen. ‘De Rotterdammers schijnen plotseling verlekkerd te zijn op Chineesche spijzen’, aldus het Rotterdamsch Nieuwsblad (9 september 1935). De mensen staan in de rij voor de Chinese restaurants.Koningsdag is in 1885 begonnen als Prinsessedag.

Wilhelmina

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief komt van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, onder regentschap van haar moeder Koningin Emma. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Koningin Wilhelmina en haar familie waren niet aanwezig bij de festiviteiten op Koninginnedag. Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor deze dag al snel een feestdag voor kinderen werd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte.

Juliana

In september 1948 volgde Koningin Juliana haar moeder op. Zij vierde net als Koningin Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april, voor het eerst in 1949. De Koningin en haar familie namen op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af. Veel Nederlanders liepen in een kilometerslange rij langs het bordes en gaven de Koninklijke Familie bloemen en geschenken. Dit bloemendefilé was vanaf midden jaren '50 op de televisie te zien. Onder Koningin Juliana werd Koninginnedag een officiële vrije dag en de viering groeide uit tot een nationale feestdag, die in het teken staat van saamhorigheid.


Rotterdam herinneringen viering van de Koninginnedag door de jaren heen

De Kaasmarkt was een straat in het verlengde van de Boeren vis markt en de Kipstraat, tegenover de Botersloot. Kaasverkopers verkochten hier sinds 1611 hun kazen. In 1677 werd besloten de Kaasmarkt te vergroten. na de vergroting sprak men van Nieuwe Kaasmarkt. Een oudere naam is Korte Kipstraat. Het voormalige Rotterdamse Stadhuis stond aan de Kaasmarkt. Bij besluit B&W 21 november 1952 werd de naam ingetrokken.

Rotterdam - Peperstraat in de Zandstraatbuurt rond 1910. De Peperstraat liep voor de bouw van het stadhuis en het postkantoor van de Coolsingel naar de Zandstraat. Evenals de Halvemaanstraat was ze aangelegd op het terrein van het Sint Agathaklooster. Beide straten komen in het begin van de 17de eeuw door elkaar voor. Een verklaring voor de naam is niet te geven. Waarschijnlijk heeft hier een pepermolen gestaan. In de Peperstraat had men vroeger een Peperslopje.

Rigardus Rijnhout -De Reus van Rotterdam (1922-1959)


 

 

Rigardus Rijnhout (1922 – 1959)

De Reus van Rotterdam zoals Rigardus “Rijn” Rijnhout later bekend stond, werd geboren in de Rotterdamse Gouvernestraat op nummer 52a, waar zijn ouders na hun huwelijk inwonend waren. Na woonachtig geweest te zijn in de Willemsstraat (31a) en in de Gouvernedwarsstraat (3b), kwam het gezin in 1936 uiteindelijk te wonen aan de Gouvernestraat 2a. Rein groeide samen met zijn zus (Pietronella Johanna) en broer (Pieter Johannes) op in het oude Westen nabij het Wijnpark. Op zijn 89e geboortedag zal dit jaar in het Wijnpark een standbeeld van hem onthuld worden door zijn familie en nabestaanden. Dit standbeeld bewijst niet alleen eer aan een met recht legendarische Rotterdammer, maar staat ook symbool voor Rotterdam en voor de underdog.

Rijn leed aan een afwijking aan de hersenklier (acromegalie) waardoor hij na zijn derde harder groeide dan andere kinderen. Op zijn achtste ziet hij er al uit als een jongen van twaalf. Als Rijn is uitgegroeid staat de meetlat uiteindelijk op 2,37 meter, weegt hij zo’n 230 kilo en heeft hij schoenmaat 62. Zijn lengte was op school geen probleem. Rijn werd veel gepest om zijn enorme postuur, al waren dat misschien meer plagerijen, maar toch, een zachtaardig man verdient dat niet. Hij was het type van de vriendelijke reus.

 


Hoorspel - Paul Vlaanderen en het Conrad Mysterie-deel 1


Ook in Rotterdam zaten we bij de radio en luisterde naar een mooi hoorspel van Paul Vlaanderen .Mijn schoonmoeder heef bijna alle 

afleveringen opgenomen op cassette .Die opnames zijn nu in bezit van mij en ben er erg trots op vandaar de eerste aflevering  van  het

het eerste stukje  de intro is niet zo best maar dat is heel kort de rest is prima dus de orginele opname-Er volgen nog andere delen elke 2 maand een nieuw deel 

 

De Engelse misdaadauteur Paul Vlaanderen is met zijn vrouw Ina naar Garmisch gereisd, om Scotland Yard en de Beierse politie in hun zoektocht naar Betty Conrad bij te staan. Die jonge Engelse is al meer dan een week vermist. Betty is de dochter van een bekende Londense neuroloog. Ze is al geruime tijd in een exclusieve kostschool nabij Garmisch. Klaarblijkelijk is ze ingegaan op een uitnodiging van de schrijver Elliot France, die daar in de buurt woont. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor. Raadselachtige aanwijzingen vormen een houten cocktailprikkertje en de kaart van een modezaak, waarmee gemeld wordt dat een blauwe mantel kan afgehaald worden…