• Alles over het oude Rotterdam
  • verhalen herinneringen oude foto,s
  • tot 1960

Rotterdam Herinneringen bedrijven en fabrieken van toen


distilleerderij  van blankenheym & nolet  ROTTERDAM

Distilleerderij van Blankenheym & Nolet aan de Zalmhaven, 1914.

Een telg uit de familie Nolet, Hubertus-Sigismundus (1788–1818), richtte samen met zijn stiefvader-in-law, distilleerder Carolus Jacobus Blankenheym (1767-1835), in Rotterdam de distilleerderij en likeurstokerij Blankenheym & Nolet aan de Zalmhaven op. De producten worden nog steeds onder de naam Blankenheym verkocht. In 1970 is het bedrijf overgenomen door de firma Lucas Bols.

De oorspronkelijk Zalmhaven, ook wel 'Salmgat' geheten, was het meest zuidelijke deel van de Schiedamsevest buitendijks. In 1612, toen de stad werd uitgebreid langs de Schiedamsedijk en Leuve tot aan de Maas, had men eerst ook het plan nog meer westelijk te gaan. Er waren al erven uitgegeven aan een geprojecteerde Vissershaven, Elfthaven en Zalmhaven. Het plan werd niet uitgevoerd en de kopers moesten in 1620 schadeloos worden gesteld. Toch heette het eerdergenoemde gedeelte van de vest voortaan Salmgat, later Salmhaven. Door de verplaatsing van de scheepstimmerwerven van de Blaak naar het Nieuwewerk moest deze haven of dit gat vergroot worden. Toen is de kom gegraven, die in 1693 Salmhaven of Nieuwe Buijsegat wordt genoemd. De oude Zalmhaven, die toegang gaf tot de nieuwe, werd voor de behoefte te smal en te ondiep. In 1702 is er een nieuwe doorvaart gemaakt door het Westerse Hoofd, uitkomende in de Leuvehaven. De oude toegang werd in 1782 gedempt. Als Balkengat bleef het oude Salmgat nog tot 1891 bestaan. Toen werden de slikken opgehoogd en op het daardoor verkregen terrein werd de Zalmstraat aangelegd. De haven en straat danken hun naam aan de zalmvisserij op de Maas. Van 1886 tot 1959 liep van de Zalmhaven naar het Nieuwland de Zalmhavensteeg.             Zie enkele mooie foto,s van het bedrijf beneden              

                                                                                                                                                                                                                                                   


BLANKENHEYM EN NOLET FOTO ALBUM

DE LEUVESLUIS IN BEELD ROTTERDAM (ZIE FOTO ALBUM)

De Leuvesluis werd van 1942 tot 1950 gebouwd in de Leuvekolk, een onderdoorgang onder de Blaak, die de Steigersgracht met de Leuvehaven verbindt. Door de aanleg van de oost-westlijn van de metro is deze verbinding komen te vervallen. Op 28 mei 1967 werd de Leuvesluis definitief voor de scheepvaart afgesloten.


Rating: 0 sterren
0 stemmen