HERINNERINGEN-GEBEURTENISSEN aan het oude Rotterdam
Het Costerman-oproer
Eén van de gunstelingen van stadhouderWillem III, die tevens koning van Engeland was, was baljuw mr. Jacob van Zuylen van Nijevelt. Hij stond in 1690 in het middelpunt van een oproer in . Rotterdam, dat bekend is als het Costerman-oproer. Cornelis Costerman werd onthoofd omdat hij een bediende van een belastinginner met zijn sabel had doodgestoken. Baljuw Van Zuylen van Nijevelt had de doodstraf tegen Costerman geëist. Deze baljuw was niet zo geliefd, omdat de Rotterdammers vonden dat hij erg royaal was met het uitdelen van boetes, die hij zelf mocht opstrijken. Tegen hem pleitte eveneens dat hij de mogelijkheid om het met wetsovertreders op een financieel akkoordje te gooien, schaamteloos uitbuitte. Ook daarvan inde hij de gelden zelf. Er ontstond onrust in de stad; het huis van de belastinginner werd geplunderd. 'De burgerwacht greep niet in. Het plan om ook het huis van de baljuw te plunderen, werd niet meteen, maar enkele weken later uitgevoerd. Dat plunderen duurde een hele dag. Diverse commissies van onderzoek hadden het vermoeden dat er geen spontane opstand, maar een complot achter zat. Het brein zou het vroedschapslid Pieter de Mey zijn. Behalve deze De Mey zagen ook andere bestuurders de baljuw liefst zo snel mogelijk vertrekken. De Mey's dienstbode verklaarde dat zij enkele malen had gezien dat de baljuw voorbij het huis van De Mey ging en mevrouw De Mey en de kinderen dan beleefd groette. Maar mevrouw had de baljuw haar achterwerk toegekeerd en de gek met hem gestoken. De Mey had zijn hoed niet willen afnemen.
Het resultaat was dat de stad een ander tot baljuw benoemde. Tegen Van Zuylen van Nijevelt begon men een proces, dat echter in vrijspraak eindigde. Daarna verving de stadhouder twee burgemeesters, vier vroedschapsleden en een pensionaris. Tevens gaf hij opdracht Van Zuylen van Nijevelt schadeloos te stellen. Diens dood in 1695 zal voor de stad een hele opluchting zijn geweest.
KLIK VOOR MEER INFO BENEDEN OP HET MENU SPORT
Diverse sport in de afgelopen jaren in Rotterdam
Sport mix
(Welkom ) de geschiedenis van het oude noorden in Rotterdam
Het gebied dat nu het Oude Noorden heet, behoorde tot de 19e eeuw tot de ambachtsheerlijkheid Blommersdijk. Het Zwaanshals wordt al in de 16e eeuw vermeld. Dit was zowel het buurtje als de naam van een huis, De Swaenshals. De naam komt waarschijnlijk van de bocht die de Rotte hier maakt.Blommersdijk wordt al in de 13e eeuw genoemd. Er werden ook verschillende buitenplaatsen aangelegd, zoals Soetendaal, waaraan de Soetendaalseweg zijn naam dankt.
De aanleg van de wijk
Het Oude Noorden is een typische eind negentiende-eeuwse woonwijk die bestemd was om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Rond 1870 verschenen de eerste woningen aan de net aangelegde Noordsingel die deel uitmaakte van het singelplan van stadsarchitect Willem Nicolaas Rose.
Aan de Noordsingel mochten geen arbeiderswoningen worden gebouwd. Voor de rest van de wijk waren ruime straten met grote bouwblokken voorzien. Dit liep echter anders. Vanaf 1872 namen door de aanleg van de Nieuwe Waterweg de handel en industrie een hoge vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf werden aangetrokken. Doordat speculanten grote stukken bouwgrond hadden opgekocht werd die grond steeds duurder. Omdat nog rendabel te kunnen bouwen werden de vele particuliere plannen aan elkaar geplakt. De straten werden smal en de huizen staan dicht opeen. Tussen 1870 en 1930 breidde de wijk steeds verder naar het noorden uit, en in 1903 werd er voor gekozen een deel van het grondgebied van de gemeente Hillegersberg bij wijk te voegen.
De Rotte
Langs dit water was in die tijd een rommelig geheel ontstaan tussen de Zwaanshals en de Rotte. Veel bedrijven, slechte woonhuizen, een melkmarkt met daarnaast een stortplaats voor de vuilnisschepen en een groentemarkt op het Noordplein. Pas in de jaren dertig van de 20e eeuw werden de oude bedrijven vervangen door nieuwe woningen en werd de houtzaagmolen De Zwaan afgebroken, waarna de Zaagmolendrift en de Zaagmolenbrug konden worden aangelegd, waardoor de situatie aanmerkelijk werd verbeterd.