• Alles over het oude Rotterdam
  • verhalen herinneringen oude foto,s
  • tot 1960
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Geschiedenis

Stadhuis aan de Hoogstraat-KAASMARKT

De gemeente Rotterdam zetelt dan nog in een pand uit het jaar 1329. Het gebouw, dat oorspronkelijk dient als gasthuis, is zo’n zestig jaar na het leggen van de dam in de Rotte (1270) gebouwd. De ingang zit dan aan de Hoogstraat, ongeveer ter hoogte van de huidige bibliotheek.
Het oude stadhuis van Rotterdam aan de Hoogstraat/KaasmarktRond het jaar 1600 wordt dit gebouw grondig verbouwd tot een volwaardig stadhuis van Rotterdam. De hoofdingang blijft aan de Hoogstraat, de achteringang zit aan de Korte Kipsloot. Die straatnaam wordt later gewijzigd in Kaasmarkt. Bij een grote verbouwing van het stadhuis aan het begin van de negentiende eeuw, is de hoofdingang verplaatst naar de Kaasmarkt.

 


Rating: 1 ster
1 stem

OUDE STADHUIS HOOGSTRAAt KAASMARKT


DE SLOOP ZANDSTRAAT BUURT

De eigenlijke totstandkoming van het stadhuis begint op 13 mei 1909. Op die dag keurt de gemeenteraad de plannen van burgemeester Zimmerman goed die een combinatie zijn van een nieuw stadhuis en postkantoor, de demping van de Coolvest  en de afbraak van de Zandstraatbuurt. Dit laatste is nodig omdat zowel het nieuwe stadhuis als het hoofdpostkantoor veel ruimte in zullen nemen. Het blijkt tevens een handig breekijzer voor de uitvoering van een ander plan: de afbraak van de verkrotte volkswijk en rosse buurt.

Het debat in de gemeenteraad lokt nauwelijks protesten uit. Raadslid Verheul geeft zelfs aan dat de charme van het plan de gelukkige combinatie van opruiming van een groot aantal krotwoningen is. Zimmerman en gelijkgestemden zoals de architecten en raadsleden Buskens en Verheul  hopen met de afbraak van de Zandstraatbuurt een beschavingsoffensief in gang gezet te hebben.

DE BOUW VAN HET STADHUIS coolsingel

Aan het eind van de 19e eeuw werd het raadshuis te klein bevonden en niet meer passend bij de groeiende stad. Ook de ligging, tussen de vele nauwe stegen, werd steeds meer gezien als een onpraktische situatie. In 1904 werd besloten dat er een nieuw raadhuis moest komen. Er werd gekozen voor een stadsboulevard, een statige laan met monumentale gebouwen waaronder het nieuwe stadhuis en het postgebouw, op de plaats van de Coolvest. Dit idee was al voorbereid in 1860. Voor de uitvoering werd de Coolvest gedempt en de rosse wijk Zandstraatbuurt, waar zo'n 2.400 mensen woonden, gesloopt.[2]

In 1911 maakte Henri Evers een eerste ontwerp van het plan en ook na een besloten prijsvraag werd het nieuwbouwplan van professor Evers, met motto S.P.Q.R., in 1913 door de Gemeenteraad onder burgemeester Zimmerman aanvaard. Er was enige kritiek op de uitslag, omdat velen de voorkeur gaven aan het ontwerp van Willem Kromhout, en juryvoorzitter Zimmerman nauwe banden onderhield met Evers. De bouw kostte ƒ 2.850.000,-.[3] De eerste paal werd geslagen op 12 augustus 1914. Op 1 september 1920 werd het gebouw tijdens een speciale zitting van de gemeenteraad officieel in gebruik genomen.

BOUW STADHUIS ROTTERDAM

ROTTERDAN FIJNE STAD OM TE WERKEN EN TE WONEN 

STADHUIS  ROTTERDAN BINNEN ROND 1920

ROTTERDAM TROK IN DIE JAREN OOK VEEL BEZOEKERS  AAN ROTTERDAM DIE ALLEN OP HET NIEUWE STADHUIS WERDEN ONTVANGEN